Gaetano Passarelli: Dincolo de culoare
- “De ce să venerăm icoanele? Un răspuns din perspectiva istoriei, teologiei şi liturgiei” -
Casa de Editură Viaţa Creştină din Cluj-Napoca a publicat recent o lucrare intitulată “Dincolo de culoare”, aparţinându-i profesorului Gaetano Passarelli. În timp ce titlul poate nu spune prea multe, subtitlul lămureşte: “De ce să venerăm icoanele? Un răspuns din perspectiva istoriei, teologiei şi liturgiei”. Volumul, îngrijit de pr. Cristian Langa, are 160 de pagini, bucurându-se de o prezentare semnată de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla.
Acesta îl descrie pe autor ca fiind “o persoană de o cultură teologică uimitoare, îmbrăcată în haina modestiei căutătorului de adevăr şi frumos”. Despre volum, Eparhul de Cluj-Gherla spune că “oferă o largă panoramă istorică, teologică şi liturgică, ajutându-l pe credinciosul creştin să înţeleagă necesitatea reprezentată de icoane pentru Tradiţia bizantină şi semnificaţia venerării icoanelor. [...] Este un mic compendiu de Iconografie, care conduce cititorul de la istorie spre spiritualitate, respectând rigorile metodologice ale unei lucrări ştiinţifice alcătuită cu multă competenţă.”
În introducere, prof. Gaetano explică: “Motivul care ne-a condus la aşternerea pe hârtie a acestui eseu este cuprins în întrebarea: De ce venerarea icoanelor? O problematică ce priveşte numai tradiţia bizantină, ci şi pe cea latină occidentală. Într-adevăr, rolul imaginii sacre a fost un subiect de discuţie pentru întreaga creştinătate până în secolele IX-X, când s-a celebrat ultimul Conciliu ecumenic de la Niceea (787). Orientul a rămas fidel directivelor acestuia, în timp ce Occidentul a început un parcurs ce a condus la o desacralizare a imaginii cu subiect religios. Lucrarea noastră vrea să reparcurgă acest itinerar în speranţa de a reda cu claritate evoluţia acestei problematici ce nu priveşte doar credinţa, ci şi cultura în genere, care străbate o multitudine de domenii, de la istoria artei până la liturgie, de la teologie până la filosofia estetică.”
Redăm în continuare titlurile capitolelor acestei cărţi: Importanţa imaginii sacre; Iconoclasmul; Ce reprezintă icoanele pentru tradiţia bizantină?; Iconostasul; Adorare sau venerarea crucii?; Semnul crucii; Treimea Vechiului şi Noului Testament. Ce înseamnă?; Cum a început binecuvântarea icoanelor?; Muntele în lumea bizantină. Lucrarea se încheie cu o Bibliografie şi respectiv Indici analitici. Cartea costă 12 lei şi poate fi achiziţionată de la librăria Viaţa Creştină din Cluj-Napoca sau scriind la adresa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .
sursa: www.bru.ro