An nou fericit! – oare ne putem saluta cu aceste cuvinte și la începutul toamnei? Adevărul e că până la începutul anului nou mai avem de așteptat, și numai toamna calanderistică începe cu luna septembrie, totuși Biserica bizantină este în sărbătoare și acum. Atenție, nu începe un an nou liturgic, căci anul liturgic începe cu Sfintele Paști. Întâi septembrie este prima zi a anului bisericesc, numit și „indiction”.
Denumirea „indiction” vine din cuvântul latin indictio, -onis și are înțelesul aducere, introducere, dar indică și perioadă de cincisprezece ani. Indictionul a fost rânduiala împăraților din Imperiul Roman, pentru adunarea impozitelor din toate părțile a imperiului.
Această perioadă a fost împărțită pe cinci ani. La început această zi corespundea zilei de naștere a primului împărat roman, Cezar August, care a împărățit timp de 40 de ani, apoi data s-a mutat pe 1 septembrie.
În biserica bizantină anul bisericesc include calendarul bisericesc, care coiincide oarecum cu calendarul civil, dar și diferă. Găsim în el pomenirea sfinților, martirilor și drepților, toți cei care au ajuns deja la vederea „faţă către faţă” cu Dumnezeu, la sfârșitul drumului pe care noi încă suntem angajați. Anul bisericesc ne îndeamnă să urmăm pilda celor care la fel ca noi au trăit pe acest pământ, la fel au suferit – unii cu siguranță mai mult decât noi – au trăit ani mulți sau puțini, în bogăție sau în sărăcie. Dacă ei au reușit putem reuși și noi.
De-a lungul secolelor anul bisericesc a căpătat și un caracter religios și a devenit sărăbătoare cu polieleu. Biserica sărbătorește tot în această zi începrea activității publice a lui Isus: „Şi, deschizând El cartea, a găsit locul unde era scris: „Spiritul Domnului este peste Mine, pentru care M-a uns să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea şi celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsaţi, Şi să vestesc anul plăcut Domnului” (Lc 4,17.19) Comemorarea acestei eveniment s-a răspândit deja în secolul VIII.
Maica bisericii este Maria. Nu întâmplător găsim deci sărbători atât de importante la sfârșitul anului bisericesc (luna august), dar și la începutul anului bisericesc (luna septembrie), Adormirea Maicii Domnului (15 august) și Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie).
În anul 2012, în eparhia noastră am fost chemați să medităm asupra tainei Bisericii. Sperăm ca cele învățate au intrat nu numai în mintea noastră ci și în sufletul fiecăruia dintre noi. În perioada când se adună roadele pământului, să începem și noi să adunăm roade din cele învățate și semănate de-a lungul anului trecut.
Pr. Pallai Béla