Slujbe specifice Postului Mare
Perioada Postului Mare este una specială în viața Bisericii. Complexul celor 40 de zile în care ne pregătim pentru Sfintele Paști, sunt o retrăire liturgică a unor experiențe de credință din Vechiul și Noul Testament. Ne amintim de postul de 40 de zile a lui Moise înainte de a primi tablele legii pe Sinai (Ex. 24, 18), de cei 40 de ani petrecuți de poporul evreu în deșert, înainte de a intra în țara promisă (Nm. 14, 34), de cele 40 de zile a drumului făcut de Ilie spre Sinai (1 Imp. 19, 1-18) și, nu în ultimul rând, de postul Mântuitorului din deșertul Iudeii, după botezul său. La capătul celor 40 de zile sau ani, pentru fiecare dintre protagoniștii amintiți are loc o întâlnire cu Dumnezeu și o înțelegere mai profundă a lucrării Sale mântuitoare.
Cuvântul „denie” înseamnă priveghere de toată noaptea. Deniile sunt de fapt vecernia unită cu utrenia într-o singură slujbă, a cărei rânduială se găseşte la începutul Liturghierului. Însa în tradiţia locală românească acest cuvânt desemneză de fapt utreniile Săptămânii Patimilor, a căror rânduială se face spre noapte, iar după cuvântul Triodului la ceasul al şaptelea din noapte, adica la miez de noapte.
Cu binecuvântarea PSS Vasile, prezentăm aici un model de rânduială ce poate fi celebrată în comunitățile române unite cu Roma (greco-catolice), pe timpul Octavei de rugăciune pentru unirea creștinilor.
Fie ca Dumnezeul păcii să trimită tuturor oamenilor de bună voire dragostea și lumina adevărului Său, ca toți cei botezați în Hristos să fie o singură turmă cu un singur păstor!