User Rating:  / 5

taft f robert-liturgia model de rugaciune-8563

Prezentăm, celor interesați, cartea părintelui profesor Robert F. Taft (SJ): Liturgia, model de rugăciune, icoană a vieții, apărută la editura Galaxia Gutenberg. Părintele Robert F. Taft este unul dintre cei mai mari cunoscători ai tradițiilor liturgice orientale, predând timp de mulți ani la Institutul Pontifical Oriental din Roma, precum și la alte universități din Statele Unite și Orientul Mijlociu. 

„Viața unui preot în Biserica de azi, angajat în slujirea pastorală și copleșit de grija administrării unei parohii, este cu adăvărat atât de acaparatoare, încât uneori dă impresia că există un soi de dihotomie între activitatea pastorală și viața personală de rugăciune. Există un stil de rugăciune potrivit pentru preoți, care să-i ajute să se roage, dincolo de ceea ce fac și de ceea ce sunt? Este ceea ce sugerează părintelel Taft, propunând un mod de rugăciune și de viață spirituală care constă în „interiorizarea slujirii pastorale și liturgice specifice preoților, în așa fel încât ceea ce celebrează să devină mișcarea propriei inimi. Dacă viața nouă inaugurată de învierea lui Hristos ne este dată în celebrarea ei sacramentală, liturgia este acea realitateîn care alimentându-se la comuniunea cu Cel Înviat, în sinergie cu Spiritul, celebrarea și viața devin inseparabile”.

User Rating:  / 2

Gaetano Passarelli: Dincolo de culoare 

- “De ce să venerăm icoanele? Un răspuns din perspectiva istoriei, teologiei şi liturgiei” -

imagine37

Casa de Editură Viaţa Creştină din Cluj-Napoca a publicat recent o lucrare intitulată “Dincolo de culoare”, aparţinându-i profesorului Gaetano Passarelli. În timp ce titlul poate nu spune prea multe, subtitlul lămureşte: “De ce să venerăm icoanele? Un răspuns din perspectiva istoriei, teologiei şi liturgiei”. Volumul, îngrijit de pr. Cristian Langa, are 160 de pagini, bucurându-se de o prezentare semnată de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla.

Citeşte mai departe...

User Rating:  / 7

carte

Semnalăm o aparație editorială foarte interesantă pentru cei interesați să aprofundeze domeniul teologiei liturgice. Este vorba de lucrarea Dumnezeiasca Liturghiecentrul cultului in Ortodoxie. Legatura indisolubila a sfintelor Taine cu dumnezeiasca Euharistie, a autorului sârb Nenad Milosevici.

Pe baza unei inventarieri minutioase a manuscriselor liturgice bizantine, lucrarea face demonstratia fara putinta de tagada a faptului ca in primul mileniu crestin toate sfintele Taine se celebrau fara exceptie in legatura cu Taina unica a lui Hristos care e dumnezeiasca Euharistie, de care erau legate indisolubil.
 Totodata se explica si motivele istorice ale fragmentarii acestei unitati fundamentale in cursul ultimelor sute de ani. Dislocare cu consecinte ecleziologice funeste, tipica si pentru crestinatatea medievala occidentala, ea a triumfat si in Rasarit sub forma teoriei dogmatice a celor sapte sfinte Taine reprodusa fidel si in structura Molitvelnicului actual.
Departe de a fi o cercetare pur istorica cu valoare arheologica, cercetarea autorului sarb este o pledoarie cu propuneri practice, bine fundamentate, pentru revenirea la adevarata traditie liturgica, integratoare si unitara, pentru regasirea coerentei pierdute a cultului bizantin.

Citeşte mai departe...

User Rating:  / 3

felmy

Pentru o înțelegere corectă a Liturghiei, o cunoaștere istorică și practică reală a actelor liturgice, e absolut necesară. Doar o astfel de cunoaștere poate constitui baza unei interpretari teologice libere de arbitrul interpretărilor simbolistico-misticiste postscolastice atât de dăunătoare uneori înțelegerii spiritului Liturghiei.

„Metoda teologică a explicării Liturghiei presupune cunoștințe fundamentale privitoare la evoluția Liturghiei bizantine [...]. Sper că textul de față, cu toate lipsurile lui inerente, e suficient de copt încât să poată servi drept introducere într-o viziune istorică asupra Liturghiei și ca o bază de discuție despre aceasta” (K.Ch. Felmy).

User Rating:  / 3

acatistul explicat

De peste un mileniu si jumatate, Imnul Acatist al Maicii Domnului s-a aflat si se afla in inima veneratiei Bisericilor de tradiție bizantină fata de Maica dupa trup a Cuvantului Intrupat. Cel mai vechi si enigmatic monument al evlaviei bizantine fata de Fecioara Maria, Acatistul, a suscitat in ultimul secol dezbateri si polemici intre savanti cu privire la autor, data si sensul lui teologic.
Studiile grupate in acest volum ofera cititorului interesat o fascinanta initiere in sursele si structurile simbolice si teologice de profunzime ale Imnului Acatist, pentru prima data descifrate si analizate cu rigoare si perspicacitate. Rezultatul este o convingatoare pledoarie pentru natura mistagogica a acestui uimitor poem, care se dovedeste a fi o remarcabila si unica in felul ei initiere simbolico-poetica in omniprezenta tainica a Fecioarei Maria, taina lui Hristos si a Bisericii Lui in toate dimensiunile ei. La capatul acestei incitante analize Acatistul in sfarsit explicat se dovedeste a fi o adevarata „summa” imnografica a credintei, cultului si spiritualitatii Bisericii patristice din secolul V, expresie a teologiei imperiale constantinopolitane din intervalul dintre Sinoadele Ecumenice III si IV (428–451).

Vă recomandăm, așadar, spre lectură aceasta lucrare a teologului catolic italian Ermano M. Toniolo ca să ne cunoaștem mai bine monumentele liturgice ale Bisericii noastre.

 

http://edituradeisis.ro/opencart/index.php?route=product/product&keyword=Acatistul&product_id=159

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vizitatori



76.9%Romania Romania
5.4%United States United States

Today: 29
Total: 8317


Visitor live tracking counter, stats and anti-spam